Khamis, 19 November 2009

Royalti minyak: Ku Li timbang pelawaan Anwar

KUALA LUMPUR: Bekas Menteri Kewangan, Tengku Razaleigh Hamzah, akan menimbang pelawaan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk melantiknya sebagai pengerusi kaukus mengenai royalti minyak Kelantan.

Tengku Razaleigh yang terbabit sejak awal penubuhan Petronas itu berkata, buat masa ini beliau memerlukan masa untuk memikirkan mengenai tawaran tersebut.

"Terlebih dulu saya akan mengikut perkembangan dan tengok sama ada saya boleh menyumbang kerana sebelum ini saya sudah terbabit dengan penubuhan Petronas, memahami kandungan perjanjian, merangka undang-undang berkaitan dengannya.
"Jadi mungkin saya boleh membantu," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini.

Razaleigh yang juga Ahli Parlimen Gua Musang berkata demikian ketika diminta mengulas pelawaan Anwar baru-baru ini untuk mempengerusikan kaukus mengenai royalti minyak di Kelantan.

Mengenai pertikaian wang ihsan hasil daripada pengeluaran minyak di luar pesisir pantai negeri itu, Tengku Razaleigh berkata perkara itu tidak perlu timbul kerana ia adalah hak rakyat, iaitu tempat di mana minyak itu ditemui.

-Bernama-


Komen: Semua yang terlibat (kecuali Tun Razak) merangka draf perjanjian antara Petronas dengan negeri-negeri terbabit masih hidup.Mereka antaranya Tun Salleh Abas,Datuk Manan Osman,Datuk Nik Saghir dan Tengku Razaleigh sendiri selaku pengerusi Petronas pada waktu ini.(maklumat dari blog Dato Husam)

Tetapi Tun Razak ada meninggalkan catatan yang amat berharga,iaitu :

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap negeri akan menerima 5% daripada nilai petroliam yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan negeri tersebut, yang dijual oleh PETRONAS ataupun ejensi-ejensi ataupun kontrektor-kontrektornya.”

Tetapi anaknya Najib pada hari ini cuba menyanggahi apa yang dibuat bapanya lebih 30 tahun dahulu.Jika Tun Razak masih ada lagi Najib pasti kena lekuk kepala.

1 ulasan: