Sabtu, 14 Februari 2009

YANG BIASA, TAK BIASA

Seorang tabi' tabi'en( generasi selepas sahabat Nabi SAW ) pernah menyebut : '' Kamu banyak melakukan perkara yang besar kesalahan pandangan kami ketika bersama sahabat, tetapi kecil pada pandangan kamu pada masa kini ''Pada zaman ini mungkin lebih dahsyat lagi, apa yang kecil pada pandangan kita pada hari ini sangat besar kesalahannya. Antaranya ( dalam kurungan itu adalah ayat kita ) :
1. Membuka aurat bagi lelaki dan perempuan ( alah dah moden ...)
2. Bergaul tanpa batasan antara lelaki dan perempuan ( nanti takde daya saing ... )
3. Masjid tidak diimarahkan ( kat rumah pun sah jugak .. )
4. Tidak berbakti kepada ibubapa ( sibuklah.. tak sempat )
5. Rasuah dan riba ( kita tak dapat..cuba dapat )
6. Menipu atas nama agama ( betul apa dia cakap ada ayat quran lagi ! )
7. Bermewah secara melampau ( hidup nilah nak merasa )
8. Meminggirkan majlis ilmu ( dah tau semua dah .. )
9. Memuja makhluk secara melampau ( dialah contoh terbaik )
10. Makan benda syubhat / haram ( kaji sangat nanti semua tak boleh makan )
11. Buat maksiat atas nama amal ( yang penting dapat banyak )
12. Tinggalkan solat ( muda lagi, pencen sok solatlah .. )
13. Hiburan secara melampau ( release tension .. )
14. Menyambut hari kebesaran orang kafir ( kita rai je tak ikut pun agama diorang )

Banyak lagi..kalau sesiapa ada idea tolong post, ni sebahagiannya sahaja . Nantilah bala dari Allah bila melakukan perkara yang di larangnya. Lepas ini kita akan tengok pulak benda baik yang menjadi kejanggalan kita pada hari ini.Lobai Kampung : Bila bala ditimpa ke atas sesuatu kaum ia tidak hanya memilih mereka yang melakukan kemungkaran sahaja, semuanya kena. Ya allah selamatkan kami dari fitnah-fitnah ini.

www.lobai-kampung.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Komen